lauantai 13. elokuuta 2016

Pinaattihöystön valmistus

Me Aatun kanssa tykätään melko samantyylisista ruoista. Tai voisko sanoa, että puolisoni on onneksi melkoisen kaikkiruokainen ja hälle uppoaa kaikenlaiset meikäläisen kokeilevan keittiön kokkaukset... On muutamia ruokia, jotka onnistun tekemään aina suht' samalla tavalla, mutta monesti säädän ja sävellän sen mukaan, mitä kaapeista sattuu löytymään. Meillä on yhteisiä lempparijuttuja, esimerkiksi kookoksesta ja maissista tykätään molemmat tosi paljon. Äitini tekemä broilerijuureskeitto on sekä tyttären että vävypojan suuressa suosiossa, samoin perunamuusi ja jauhelihakastike. Kotosalla tehdään usein aika tulista ruokaa, ja Aatu usein vielä lisää omaan annokseensa chilikastiketta. Jollofriisi sekä kookosriisi on oman keittiön suosikkeja, gulassikeitto myös ja erilaiset suolaiset piirakat.

Voisin nyt kertoa erään lempiruokani reseptin, nimittäin pinaattihöystön. Basmatiriisin kanssa tämä on ihan vallllltavan hyvää, joko sellaisenaan tai broileri kaverinaan. Pinaattihöystöön tarvitaan sipulia, valkosipulia, tuoretta tomaattia, tuoretta paprikaa sekä pakastepinaattia, kaikkia semmoinen itselle sopiva määrä (+tuoretta inkivääriä, jos siitä tykkää). Pakastepinaatti pitää olla kokonaisena pakastettua, ei sitä mössöversiota. Ja voihan tämän toki tehdä tuoreesta pinaatistakin. 
  
Tällaiset määrät tällä kertaa

Kuori sipulit, ota pinaatti sulamaan ja valmistele ainekset muutenkin. Havahdu sitten huomaamaan, että ei kannata alkaa höystöä vielä paistelemaan, kun broilerit on vasta menossa uuniin ja siinä menee tunti. Eli jätä ainekset hetkeksi ja mene tekemään jotakin muuta. Syö palmerakeksi ja muistele opiskeluaikaisia Espanjan kuukausia. Muista ottaa kuva vasta ekan haukun jälkeen. 



Noin puolen tunnin päästä palaa keittiöön, pilko sipuli ja valkosipuli, kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä reippaasti ja laita sipulit sinne kuullotumaan. Hetken päästä lisää pannulle kuutioidut tomaatit ja paprika, sekä pieneksi pilkottu inkivääri. Anna hautua keskilämmöllä. 



Mene tässä välissä hieman ehostamaan itseäsi kesäteatteriin menoa varten. Meikattuasi palaa keittiöön ja lisää pannulle sulatettu (nesteet puristeltu pois) ja hieman pilkottu pinaatti. Nakkaa mukaan myös haluamasi liemikuutio, meillä se oli tänään kanaversio. Lisää myös mustapippuria (tai ärsyynny kun huomaat, että se on loppu etkä ole muistanut ostaa uutta) sekä chiliä maun mukaan. 


Jätä höystö jälleen hautumaan ja mene tällä kertaa laittamaan hiuksia (vaikka tiedossa onkin tuulinen ja sateinen sää, eli pitkään ei fleda tule kohdillaan olemaan). 

Palattuasi hiustenlaitosta vilkaise kelloa ja hitaasti älyä, että olet ajatellut kesäteatteriin lähdön väärin. Paikan päällä pitää olla jo kahdelta ja olet jostain syystä ajatellut, että lähdette kotoa kahdelta. Kello on puoli kaksi. Huikkaa miehellesi tilanne jolloin tämäkin herää huomaamaan että niin, tänään siellä pitikin olla jo kahdelta eikä kuudelta kuten edellisinä, treenipäivinä. Sammuta uuni sekä liesi, lämäytä tytölle maito, jätä mies syöttämään tyttö, vaihda vaatteet ja varusta tytön hoitolaukku, ota vuorostasi tyttö jotta mies pääsee valmistautumaan lähtöä varten, syötä tytölle mangososetta, vaihda tytöltä kakkavaippa ja laita hälle reissuvaatteet, mies lämmittää tässä välissä eilista broileripiirakkaa, peitä pinaattihöystö foliolla, ota sitä piirakkaa autoon matkaevääksi ja lähde kohti kesäteatteria, myöhässä kuinkas muuten. 

Nauti Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti toimineen kesäteatterin tunnelmasta, iloitse kun ihmisiä paikalle virtaa sateesta huolimatta, hätistele pois ampiaisia, ole ylpeä reippaasta tytöstäsi sekä lavalla esiintyvästä miehestäsi, syö pari makkaraa, juttele tuttujen kanssa. 




Kotiin palatessa laita riisi kiehumaan, paista maissinpalasia uunissa grillivastuksen alla, syötä ensin tytölle tämän oma eväs, lämmitä pinaattihöystö (tsekkaa suola) ja broileri mikrossa ja istahda sitten miehesi kanssa syömään lounaaksi tarkoitettua päivällistä.





Tämä on kyllä tosi hyvää. Osan valmistusvaiheista voi halutessaan jättää pois, ja lyhentää siten syömään pääsyä. Mutta jos haluaa kokea kaiken, niin kannattaa kivuta Nurmijärven Taaborinvuorelle katsomaan Nummisuutareita. Saa tulla moikkaamaan, mikäli meidät siellä bongaa. :)

2 kommenttia:

  1. Kiva kirjoitus ja herkullisen näköistä ruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! Ei ihan mennyt niinkuin alunperin ajattelin, mutta pääasia, että ruoka oli hyvää. :D

      Poista